fbpx

Aloituksen suunnitelmat

Olen nyt tehnyt ensimmäisen kuukauden osalta taloussuunnitelman eikä se vaikuta kovinkaan lupaavalle. Siltikin, jotta saan rakennettua pesämunaa tulevaisuutta varten, jotenkin säästöjä olisi muodostettava.  Talousoppaat neuvovat luomaan puskurirahaston yllättävien kulujen kattamiseksi, tämän puskurin suuruus vaihtelee eri lähteissä, joissain sanotaan että kun talouttaan lähteen laittamaan kuntoon, tulisi ensin kerätä 1000€ hätäkassa niin nopeasti kuin mahdollista ja olemassa oleva varallisuus auttaa tässä, pystyn tiukan paikan tullen realisoimaan sijoitukset ja saan jonkinlaisen hätäkassan kasaan.
Sijoituksiin sidottu hätäkassa ei kuitenkaan vastaa tarkoitusta, rahojen pitäisi olla käytettävissä heti ja sijoitukset voivat toisaalta myös menettää arvonsa niin että ne eivät pelasta tiukassa paikassa. Toisaalta suositellaan myös että olisi kolmen kuukauden nettotuloja vastaava summa puskurirahastossa, tähän minulla ei aika pitkään aikaan ole mahdollisuutta. Silloin kun talous on tiukilla, molemmat noista tavoitteista tuntuvat aika kaukaisille, jos saan laskut jotenkin maksettua, mistä sitä rahaa silloin säästöön saa jäämään? Oma suunnitelmani on lähteä rakentamaan tuota oikeaa irrallista hätäkassaa nyt käytännössä tyhjästä, rahastoissa olevat varat saavat toistaiseksi jäädä vielä sinne, kunnes on selkeämpää kannattaako ne lunastaa ja maksaa velkoja. Rahastojen tuotto ei riitä kattamaan velkojen korkoja joten siinä mielessä olisi varmasti parempi pienentää velkasaldoa, kyse on kuitenkin myös ajatusmallista. Nyt minulla on jotain säästössä, vaikka se tarkoittaa minulle hieman pidempää lainojen takaisin maksua.

Elokuun tavoite on kuitenkin elää suunnitelman mukaan ja samaan aikaan kiinnittää huomiota mihin kaikkeen rahaa menee.  Minulla on S-pankissa tili, ja pyrin mahdollisimman pitkälle käymään S-ryhmän kaupoissa.Tätä kautta saan seurattua tarkemmin mihin eri tuoteryhmiin ruokakaupassa käytetyt rahat menevät ja pystyn Penno palvelun lisäksi menemään ruokakauppa ostoksissa hyvinkin yksityiskohtiin ja erottelemaan ”herkuttelun” kustannukset. Elokuun lopussa minulla pitäisi olla yhteenveto, mitä ylimääräisiä kuluja minulla on ollut ja pystyä tekemään suunnitelma ylimääräisten kulujen karsimisesta.

Elokuussa minulla on kuitenkin poikkeavia kuluja, lyhyt reissu Riikassa käymään joka on maksettu jo tammikuussa. Tämä matka lisää kuluja ja pitäisi pystyä myös kontrolloimaan kulutusta sielläkin niin että en käytä liikaa rahaa, tätä helpottaisi jos olisin tehnyt aikaisemmin jo budjetin tuolle matkalle.

Huomasin kuluja ja laskuja läpi käydessäni että minulla on itseasiassa kaksikin ylimääräistä luottokorttia, niillä ei ole onneksi avointa saldoa mutta jouduin maksamaan toisesta kortista vuosimaksun, aivan turha kulu taas kerran, vain sen takia että en ole saanut aikaiseksi sulkea näitä kortteja kun maksoin niiden saldot pois. Lisäksi minulla on vielä osin työni takia yksi kortti josta voisin luopua heti kun puskurirahastossa alkaa olemaan varoja niin ettei kaikkia yllättäviä kuluja tarvitse maksaa luottokortilla, tässä kortissa ei kuitenkaan ole luottoa vaan kyse on maksuaikakortista jonka avoin saldo on maksettavat noin kuukauden kuluttua ostoista.

Kulujen karsimisen lisäksi olen miettinyt, olisiko mahdollista saada lisätuloja joilla voisin a) maksaa velkoja pois nopeammin b) laittaa sijoituksiin. Sivutyön etsimisessä on omat ongelmansa, työn pitäisi olla joustava ja minun pitäisi pystyä itse määrittelemään milloin teen töitä, samaan aikaan ei saa olla liian valikoiva tai vaihtoehtoja ei jää oikeasti. Käytännössä lisätyöstä pitäisi saada noin 100€ viikossa, jolloin verojen jälkeenkin ansio näkyisi lyhennyksistä tai säästöissä selkeästi.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *