fbpx

Miten liikkeelle

Sanotaan nyt heti alkuun, minun tilanteeni ei ole erittäin vaikea, pystyn hoitamaan velkani vaikka se välillä onkin haastavaa. Mikäli oma tilanteesi on sellainen, että olet ottanut tai joudut ottamaan pikavippejä selvitäksesi, ota yhteyttä mahdollisimman nopeasti oman kuntasi talous- ja velkaneuvontaan tai ole yhteydessä Takuusäätiön Velkalinjaan joka tarjoaa puhelinneuvontaa. Mitä nopeammin olet heihin yhteydessä, sitä helpompaa ongelmien selvittäminen on. Mitään noloa ei ole puhua talousongelmista!

Oman talouden seuranta
Ensimmäinen askel on oman tilanteen kartoittaminen, omien tulojen ja menojen kirjaaminen ylös ja oman kulutuksen tarkasteleminen, tähän löytyy erilaisia työvälineitä, joista suosittelen tutustumaan Penno.fi sivustoon tai Martta järjestön tarjoamaan Excel laskuriin. Itse otin käyttöön Penno.fi sivuston. Muitakin ratkaisuja toki on ja osa pankeista tarjoaa verkkopankissa välineitä talouden seurantaan, mutta omaan käyttöön Penno.fi vaikuttaa sopivalta. Elokuun alusta saakka kirjaan kaikki tulot ja menot ylös, niin että kuun aikana voin tarkastella omaa kulustani ja alkaa tekemään toimenpiteitä ja suunnitelmia kulujen karsisimeksi.

Taloussuunnitelman laatiminen
Taloussuunnitelma auttaa seuraamaan mihin rahat oikeasti menevät ja tunnistamaan mahdolliset ylimääräiset menot ja auttaa tunnistamaan miten kuluja pystyy priorisoimaan. Suunnitelman kanssa pitää olla rehellinen, menot, myös velat pitää kirjata rehellisesti ylös. Ainoa mitä menoja vähättelemällä suunnitelmassa hyötyy on itsensä huijaaminen.

Taloussuunnitelman alussa , priorisoi peruselämisen menot, varaa rahat ja maksa ensimmäisenä välttämättömät laskut; vuokra, puhelin- ja sähkölasku sekä laita sivuun ruokaan varatut rahat. Näiden jälkeen tulee sitten rahat velkojen maksuun ja vasta sitten rahat omiin menoihin.
Tämän rinnalla minun pitäisi lisäksi miettiä kahta muutakin asiaa, hätäkassa rakentamista sekä oman varallisuuden kasvattamista.
Näiden kautta päästään tavoitteiden asettamiseen ja omat tavoitteeni ovat nyt;

  • Olen tyyvyväinen siihen mitä minulla jo on. Tämä tavoite pyrkii hillitsemään ostokäyttäytymistä ja vähentämään kulutusta sitä kautta.
  • Saan säästettyä joka kuukausi 50€. Tämä tavoite auttaa kahteen eri asiaan, ensin hätäkassan luomiseen ja jatkossa varallisuuden kasvattamiseen.
  • Olen maksanut velkani pois 1.1.2030 mennessä. Tämä on merkittävin tavoite ja pitkäaikainen. Pyrin olemaan realistinen kun mietin onko tämä edes mahdollista ja kyllä se on mutta tarkoittaa sitä että tavoitteen eteen on tehtävä töitä, itsestään tähän ei päästä.

Seuraavaksi keskitytään velkojen maksuun ja tehdään niille ensimmäinen maksusuunnitelma tutustumalla lumipallotekniikkaan.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *