fbpx

Talous

Otin talouden seurantaa ja suunnittelua varten käyttöön You Need A Budget nimisen sovelluksen jolla teen kuukausittaisen budjetin sekä seuraan sen toteutumista. YNABin lähestyminen budjeotintiin on enemmän suunnitelmallinen kuin seuraava ja vaikka oppimiskynnys heidän malliinsa tuntui alussa hankalalta, on se toisaalta looginen.

Miltä sitten kuukauden seuranta näyttää kulujen osalta:

Kulut 08/2020

Lainojen ja lyhennysten osuus menoista vastasi odotuksia, suurin osa tuloista menee niihin ja tavoite olisi saada nostettua lyhennysten osuutta syyskuussa niin, että se osuu nousisi entisestään mikäli vain mahdollista. Välttämättömien menojen osalta ei ole juuri tinkimistä. Viihde ja harrastukset ovat kuitenkin sellainen jossa oli tiedossa poikkeavia kuluja Riikan matkan merkeissä. Säästön meni myös elokuussa hieman poikkeava summa, osittain sen takia että kiinnostuin Crypto.com:in korteista ja tilasin itselleni uuden maksukortin, ajatuksena hyödyntää esim. ilmaista spotify tilausta.

Velkojen osalta lähtötilannetta kuvaa alla oleva graafi, tästä on poistettu asuntolainan osuus, koska tällä hetkellä en vielä keskity siihen ja sen maksuun, toki tavoitteena olisi myös sen maksaminen pois mahdollisimman nopeasti mutta ensin kalliimmat lainat pois ja muutenkin talous parempaan kuntoon.

Velkojen suhde 08/2020

Merkittävin osa veloista tulee siis kulutusluotoista, osa näistä johtuu nykyisen asunnon remontista johon en saanut pankista muuta lainaa vaan jouduin ottamaan kalliimman vakuudettoman lainan jonka lasken kulutusluotoksi.

Varallisuuden osalta tilanne jakaantuu alla olevan graafin mukaisesti. Asuntoa ei tässäkään huomioida varallisuutena lähinnä sen takia että se on lähinnä kulu lainan takia, jos asunto olisi myynnissä niin siinä tapauksessa sen voisi ehkä lisätä tähän ja velkoihin huomioida myös mukaan.

Kaikkiaan Elokuun aikana on siis harjoiteltu talouden seurantaa ja suunnittelua, melko hyvin olen saanut siitä kiinni, joten onkin mielenkiintoista nähdä, miten syyskuu tulee menemään.