fbpx

Tilannekatsaus 11/2020

Tilannekatsaus

Marraskuusta siirryttiin Joulukuuhun, yhtä kiireisissä merkeissä kuin aikaisemminkin. Säästäminen tuntuu entistä haastavammalle ja nyt kun vuosi lähestyy loppuaan, pitäisi ensi vuoden osalta lähteä tekemään suunnitelmaa. Työ mitä olen budjetoinnin kanssa tehnyt, tuo toivottavasti ensi vuodelle helpotusta, vaikkakin oma tilanne tänään vaikuttaa huonolle. Tuloni tulevat laskemaan vuoden vaihteessa, tämän lisäksi keväällä alkaa putkiremontti joka tarkoittaa että minun pitäisi keksiä missä asiua, ja selvitä siitä taloudellisesti jollain tavalla. Budjetointi tulee siis ihan tarpeeseen.
Sijoitusten osalta ollaan lähes samassa tilanteessa kuin kuukausi sitten, ei ole ollut mahdollisuutta tehdä kuin pieni rahastomerkintöjä, joiden tuotto ei ole riittänyt kattamaan kryptojen arvonlaskua.

Marraskuun aika tilanne on lähinnä ollut paikoillaa, velat eivät ole lyhentyneet eikä varallisuus ole kasvanut merkittävästi, käytännössä muutos on noin -65€ eli ei edes positiivista muutosta.

En tiedä onko asenne juuri nyt ”suunta ylöspäin” ehkä enemmän mennään sillä että tämä pitää saada kuntoon ja kiinni budjettiin.

Marraskuun kulutus ja säästämisen haasteet näkyvät mös kulutuksessa, se aikaisemmin säätöjen kanssa oltiin hyvällä mallilla mutta nyt tilanne on huononpi. Budjetoinnin kanssa on ollut edelleen haasteita, vaikka periaatteessa tiedänkin mihin pitää rahaa varata ja kuinka paljon, ei se silti vastaa todellista kulutusta ja budjettia pitää säätää useamman kerran kuukaudessa. Harjoittelu YNAB:in kanssa kuitenkin jatkuu.

Muutama suunnittelmaton hankitakin Marraskuulle mahtui, joitain kotiin tarvittavia asioita ja harrastuskuluja, näiden osalta kumpikaan ei olisi ollut aivan ehdoton ja lykkäämällä hankintoja, olisin välttynyt luottokortin käyttämiseltä. Malttamaton mieli + Black friday tarjoukset veivät kuitenkin nyt mukanaan

Marraskuussa ei muutoksia varallisuudessa, Kryptojen arvo (CRO Crypto.comin käytön takia) jatkoi laskuaan ja se näkyy kokonaistilanteessa, olen kuitenkin toiveikas sen suhteen että kortin kautta saavani ostohyvitykset (esim Spotify) kuittavaat arvonlaskua. Puskuria ei ole muodostunut vieläkään, tai ainakaan sillä laajuudella mitä toivoi sen olevan, Rahostoissa olevat rahat toimivat käytönnössä puskurina eivät ne riitä edes kuukauden kulutukseen.