fbpx

Tilannekatsaus 12 / 2020

Tilannekatsaus

Joulukuu päätteli tämän viime vuoden ja onkin syytä katsella miten kaikkiaan oma taloudellinen tilanne on kehittynyt ja olenko päässyt tavoitteissa eteenpäin. Aikataulullisesti, Joulukuu oli kiireistä aikaa kuten koko loppusyksykin mikä on työtilannetta ajatellen hyvä asia mutta vapaa-ajan aktiviteetit jäävät vähemmälle tietysti silloin. Budjetin osalta joulukuussa sain pidettyä melko hyvin kiinni suunnitelmista, mutta en ole vieläkään ihan varma siitä miten saan budjetoinnin sujuvaksi ja mahdollisimman automaattiseksi.

Kaikkiaan kuitenkin olen ihan iloinen tästä projektista, olen saanut paljon uutta irti talouteen perehtymisessä ja varsinkin kryptovaluuttoihin perehtyminen on ollut mielenkiintoista, eri asia olenko sitten oppinut jotain. Varsinkin onnistuneista sijoituksista ylipäänsä on vaikea pitää kiinni ja malttaa mielensä myös silloin kun kurssit kääntyvät laskuun, aina iskee paniikki kun kurssit vähänkin laskevat. Onneksi kuitenkaan omaa rahaa ei kauheasti ole kiinni näissä vaan ilmaisella tilillä tulee enemmän harjoiteltua.

Taloudellisia (ja muitakin) tavoitteita 2021 vuodelle

Uuden vuoden osalta olen koittanut miettiä millaisia tavoitteita minulla on ja mihin pitäisi pyrkiä tänä vuonna. Isoimman tavoitteen osalta, velkojen maksaminen on parempi tietysti jakaa tavoitteita pienempiin osatavoitteisiin ja tämän vuoden osalta oma suunnitelmani on seuraava:

 • Luovun luottokortin käytöstä
  Tämä on varmasti yksi vaikeimmista asioista mitä pitää tehdä, mutta auttaa minua pysymään budjetissa ja käytännössä varmistaa etten voi kuluttaa yhtään enempää kuin minulla on varaa. Varsinaisesti tämän ei pitäisi olla iso ongelma, toki kun kortin sulkee niin sille kuukaudelle varmasti tulee hittiä.
  Kokonaan en luottokortteja voi sulkea, minulla on Visa jossa on velkaa ja se jää auki, koska en halua irtisanoa korttia ja joutua tilanteeseen että pitäisi maksaa tuo luotto heti pois
 • Luen yhden talouteen liittyvän kirjan kuukaudessa ja kirjoitan siitä arvostelun
  Talouden opiskelu on tärkeää ja se auttaa myös keskittymään tähän hankkeeseen. Kirjallisuuttahan riittää sitten laidasta laitaan ja pitääkin varmasti arvioida kirja kerrallaan onko kyse sijoittamisesta, kryptovaluutoista vai säästämisestä.
 • Maksan luottokorttivelasta vähintään 1/4 pois
  Tämä pitäisi olla ihan realistinen tavoite, saattaa olla myös nyt liiankin ”helppo” vaikka vaatii etten käytä korttia lainkaan.
 • Säästän Hätäkassaan 2021€
  Hätäkassa pitää saada paremmalle mallille, ja tuo 2021€ tavoite ei pitäisi olla mahdoton jos vain pidän kiinni budjetistani.
 • Hankin lisätuloja
  Lisätuloille tulee tarvetta, jo aikaisemmin tuli todettua että käteen jäävä palkkani laskee hieman tänä vuonna ja lisäksi asumiskustannukset nousevat. Minulla on muutamia vaihtoehtoja tulojen hankkimiseksi ja pyrin Tammikuun aika viemään niitä eteenpäin. Tavoite on saada noin 200€ vähintään kuukaudessa lisätuloina. Tässä pitää myös olla maltillinen sen takia että minulla on jo päivätyö joka sanelee muiden töiden osalta mitä voin tehdä milloinkin.

Seuranta

Joulukuussa varojen ja velkojen suhde muuttui hieman taas positiivisempaan suuntaan, pitkälti rahastojen hyvän kehityksen myötä.
Kaikkiaan viimeisen puolen vuoden aikana velkojen määrä on pienentynyt noin 6300€ ja varallisuutta saanut kasvatettua noin 1800€ edestä. Muutos on isompi kuin ajattelin, oikeastaan huomattavasti isompi, toki muutos johtuu pitkälti positiivisesta kurssikehityksestä, joten ensi kuussa tilanne saattaa olla taas avain toinen.

Joulukuun osalta tilanne kulutuksessa ei ole merkittävästi muuttunut ja graafia katsellessa tilanne ei näytä kovin hyvälle, säästöihin meni vain 2% ja lainan lyhennyksiin 50% tuloista. Viihde ja harrastukset sekä muut menot ovat joulun takia vähän ylempänä.

Kuluneen vuoden aikana tehty seuranta kuintenkin tuo selkeästi esille mihin rahat menevät ja mikä on kulutuksen normaalitaso. Esim ruokalasku on keskimäärin 380€ joka on enemmän kuin luulin ja uskoisin että fiksuilla valinnoilla sitä saa alaspäin kyllä.

Joulukuu on aika samanlainen Marraskuun kanssa varallisuuden osalta, ei muutoksia sinänsä ei muutoksia varallisuudessa, rahastojen osuus on noussut kurssien kehittymisen johdosta ja kryptojen arvo (CRO Crypto.comin käytön takia) tasoittui ja nousikin hieman ja se näkyy kokonaistilanteessa,

Puskurin osalta on vielä pitkä matka ennen kuin se alkaa olla mallilla, ja tuo 1000€ hätäkassa + rahastot eivät riitä kuukaudeksi, ja 2021 tavoitteiden osalta tätä pitäisi priorisoida korkeammalle mahdollisuuksien mukaan