fbpx

Luettua: Vaurastumisen reseptit – Mikko Sjögren & Ilkka Hikipää

Tällä kertaa oman talouden remontin opiskeluun tuli luettua kirja Vaurastumisen reseptit – Mikko Sjögren & Ilkka Hikipää (Kauppakamari 2014) jossa avataan esimerkkien kautta talouden perusajatuksia ja puretaan vaurastumiseen liittyviä vääriä uskomuksia ja myyttejä, kuten ”sijoittaminen on vain varakkaille”.

Kirja jakaantuu kolmeen eri osaan, joista ensimmäinen käsittelee ja antaa ohjeita minulle ajankohtaisimpaan alueseen, eli oman talouden hallintaan ja talouden hoitoon sekä mikä meitä estää vaurastumasta. Nämä vaurastumisen esteet tiivistetään kirjassa seitsemäksi myytiksi avataan ja kumotaan kirjassa mielestäni selkeästi;

  1. Aloitan sitten kun minelle jää rahaa.
  2. Tieto ja taito ratkaisevat
  3. Vaurastuminen yritetään tehdä omalla rahalla
  4. Sijoittamisen voi ulkoistaa
  5. Mieti, kenen neuvoja kuuntelet
  6. Pitkällä aikavälillä keskimäärin
  7. Etsitään kuumaa vihjettä

Oman talouden hallintaan kirjan yleistämä Robert Kiyosakin kassavirtakaavio, joka on siis periaatteessa henkilökohtainen tulos ja tase, oli jossain määrin ajatuksia herättävä, huomioiden senkin että olen jo alkanut kirjaamaan tuloni ja menoni ylös, tarkkaillen mihin rahani menevät. Kaavion avulla pystyy helposti havainnollistamaan ja havainnoimaan, mitä omassa taloudessa tapahtuu ja mitkä valinnat vaurastuttavat ja mitkä valinnat köyhdyttävät meitä.

Kirjan toinen osa keskittyy eri omaisuuslajeihin ja niiden ominaisuuksiin, samoin kuin menestyksekkääseen sijoitustoimintaan oman talouden mahdollistamista lähtökohdista. Tämä kappale oli omalle kohdalleni vähän ekä turha, vaikka kirja on pääosin kirjoitettu sijoittamista aloittavalle ja esitellään perustason oppaana talousasioihin ja sijoittamiseen, monessa kohtaa varsinkin tämän osa tuntui eksyvän kertomaan aika vaikeaselkoisista asioista. Osa antaa kuitenkin hyvän yleiskuvan eri sijoitusmahdollisuuksiin ja uskoisin että luen tämän osan vielä uudestaan, siinä kohtaa kun laajemmin pystyn miettimään sijoittamista.

Kirjan kolmannessa osasssa perehdytään sijoittamisen perusteisiin ja sijoitussuunnitelman laatimiseen ja kirjassa ollut sijoitussuunnitelma esimerkki oli hyvin selkä ja ajatus onkin päivittää omaa sijoitussuunnitelmaa tuolle pohjalle jatkossa.

Kaikkiaan kirja on mukaansatempaava ja havainnollistaa, huumorilla sopivasti höystetynä, välineitä oman talouden parempaan hoitamiseen. Punaisena lankana kulkee ajatus ja toimenpiteet oman talouden hallintaan vaurastumisen lähtökohtana. Kirjassa käydään läpi myös hyvin kattavasti rahankäyttöä ja miten omaa taloutta manageroidaan ja suosittelenkin kaikkia jota kiinnostaa sijoittaminen ja oman taloudensa saattaminen balanssiin lukevan kirjan. Kirja on täynnä hyviä tosi-elämän esimerkkejä ja kaaviot on aukastu niin, että jokainen ne ymmärtää.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *