fbpx

Ratkaisuja talouden seurantaan ja ensimmäiset sijoitukset

Olen viimeisen viikon aikana yrittänyt löytää ja testata eri ratkaisuja oman talouden seurantaan, jotain muuta kuin Exceliä. Aikaisemmin otinkin jo käyttöön Penno.fi sovelluksen, mutta se ei ehkä vastaa sitä tarvetta mikä minulla on. Penno.fi toimii kyllä kulujen seuraamisessa mutta sillä ei oikein pysty seuraamaan kokonaistilannetta esim velkojen suhteen eikä säätöjen kehittymistä tarkemmin.

Tämän vuoksi koitin etsiä muitakin vaihtohtoja ja nyt minulla on testissä You need a budget (TNAB) sekä PocketSmith, molemmista oli saatavilla ilmainen testijakso jonka aikana olisi tarkoitus päästä perille, onko kumpikaan näistä minulle sopiva ratkaisu.
YNAB keskittyy tavoitteiden asettamisen ja sitä kautta kulutustottumusten muuttamiseen eikä vain mitä tapahtui milloinkin seurantaan. YNABillä on myös koulutuksia budjetoinnin ja rahan käyttöön suhteen ja heidän tavoite selkeästi on saada muutos rahan käytössä aikaiseksi. Tähän on tällä hetkellä mahdollisuus saada 34 päivän testijakso
PocketSmith taas seuraa tuloja ja pyrkii ennustamaan miten kulutus/säästöt muuttuvat tulevaisuudessa jolloin omien toimenpiteiden vaikutuksia voi katsoa pidemmällä aikajänteellä. Tähän on saatavilla viikon mittainen testijakso.
Molemmissa ratkaisuissa olisi mahdollisuus myös tuoda pankkitapahtumat järjestelmään ja sitä kautta helpottaa seuraamista mutta valitettavasti tämä ei Suomessa vielä toimi, vaikka kummankin Roadmapillä Suomikin on.
Molemmat näistä ovat kyllä melko kalliita, vuodessa vähän alle 90€

Päätin että en tee olemassa oleville säästöille nyt mitään vaan jätän ne pesämunaksi uusille säästöille ja tein itselleni automaattisen veloituksen, niin että tilipäivänä siirrän aikaisemmin miettimäni 50€ automaattisesti *Nordnettiin, jossa minulla on nyt kuukausisäästösopimus Superrahasto Suomi rahastoon jossa minulla oli jo pieni pääoma valmiiksi. Tämän sijoituksen on tarkoitus ensijaisesti muodostaa minulle nyt hätäkassa ja puskuria. Kun saan tuonne pääomaa hätäkassan verran, myyn rahastot ja siirrän rahat erilliselle tilille johon minulla ei ole korttia mutta pystyn tarvittaessa verkkopankin kautta siirtämään rahaa käyttötilille.
Itseäni kyllä huolestuttaa ajatus että rahat ovat saatavilla niinkin helposti koska silloin myös kiusaus niiden käyttämiseen on suurempi tämä on myös syy miksi säästän tuota puskuria rahaston kautta, minulla on paljon suurempi kynnys käyttää rahoja enkä niitä edes heti saa käyttööni vaikka tarvitsisin. Voi kyllä olla että tuo 50€ on vielä liikaa mutta jostain on aloitettava ja yritettävä. Kun saan jonkinlaisen puskurin kasaan, pitää katsoa uudestaan, laitanko rahaa säästöön vai lyhennyksiin.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *