fbpx

Luettua: Paras sijoitus, Itsepuolustusopas sijoittajille – Marko Erola

Osana oman talouden remonttia ja säästämistä, yritän löytää kirjallisuutta ja muita lähteitä joista voisin saada ideoita ja neuvoja miten asiat tehdään oikein. Ensimmäinen kirja sijoittamisesta jonka olen koskaan lukenut on *Paras sijoitus, Itsepuolustusopas sijoittajalle – Marko Erola (Talentum 2009) . Tässä artikkelissa mietteitä ja ajatuksia mitä kirja minussa herätti.

Erolan kirja on mielestäni aloittelevalle sijoittajalle erittäin hyvä teos vaikka siinä alkaakin jo ikä näkymään, 10 vuotta on pitkä aika ja viime vuosien muutokset työ- ja talouselämässä ovatkin muuttaneet joitain kirjassa esitettyjä asioita. Siitä huolimatta kirjan mainoslause ”Kirja Jota salkunhoitajat eivät halua sinun lukevan” on varmasti edelleen ihan validi.

Mielestäni kirja itsessään on hyvin kirjoitettu ja helppolukuinen vaikka kirjassa ei kauheasti avata kaikkia termejä joten pientä sijoituksiin perehtymistäkin lukijalla olisi hyvä olla tai ainakin valmius googlettaa silloin kun ei ymmärrä termistöä. Erola keskittyy siihen, miksi kannattaa olla passiivinen sijoittaja ja sijoittaa vain indekseihin pitkällä sijoitus ajalla, näin saaden varmimmin parhaan tuoton. Kirjassa avataan hyvin eri rahastotyyppien kulurakennetta ja saakin hyvän käsityksen miksi aktiivisen rahaston tuotosta katoaa helposti 1-2% vuositasolla, lisäksi kirjassa käsitellään myös riskejä melko laajasti tukien aloittelevan sijoittajan osalta oikean, itselle sopivan riskitasoa tunnistamista.

Erola käy esimerkkien kautta läpi indeksisijoittamisen kannattavuutta useiden eri vuosikymmenien aikana, markkinoiden eri kriiseistä ja kirjan kirjoittamisen aikaan Jenkeissä puhkesi subprime lainojen kupla joka aiheutti taas yhden kriisin markkinoille. Kävin katsomassa miten OMX HEX 25 on kehittynyt sen jälkeen, valitettavasti Kauppalehden sivujen kautta ei pääse katsomaan vuoden 2008 kurssi mutta 2011 – 2020 indeksi oli noussu 97,73% ja Koronan jälkeenkin ollaan vielä 80,23% tasolla. Yksittäisiä indeksiin kuuluvia osakkeita kun taas katsoo samalla ajalla, Nokia -38,47% Metsä Board +141,13% Outokumpu -92,21% Fortum -3,94% ja Wärtsilä +4,09%. tähän poimitut osakkeet on otettu satunnaisesti listalta, ja vain yksi osake on voittanut indeksin, tässä ei tietysti ole osinkotuotot mukana. Jos rahat olisi laittanut Seligson OMX Helsinki 25 rahastoon olisi alkuperäinen sijoitus tuottanut +169,92% – kulut joita tässä ei ole taidettu huomioida.

Indeksirahastoihin sijoittaminen kannattaa koska markkinoiden liikkeitä on vaikea ennustaa ja harvoin sijoittaja pystyy tarpeeksi nopeasti ja oikealla tavalla reagoimaan muutoksiin. Tämän takia Erola painottaa sitoutumista ja malttia, siinä missä kurssit käyvät alhaalla, ne myös nousevat ylöspäin pitkällä tähtäimellä ja yksittäisten osakkeiden liikkeet aiheuttavat tunteisiin pohjautuvia reagointeja sijoitusten kanssa. Kirja painottaa myös hajauttamisen tärkeyttä, riittävä hajauttaminen ei tarkoita sitä että sijoittaa vain suomen yhteen indeksiin vaan indeksejäkin olisi hyvä pyrkiä hajauttamaan maailman laajuisesti. Hän antaa myös vinkkejä suoriin osakkeisiin sijoittamisesta ja ehdottaakin erillistä pelisalkkua jossa olisi 5-10% sijoitusvarallisuudesta ja sen kautta haettaisiin sitä jännitystä mitä indeksisijoittaminen ei tuo.

Mielenkiintoisesti kyllä Marko Erola ei enää itse ole indeksisijoittaja vaan on luopunut indekseistä ja siirtänyt ainakin osan varallisuudestaan kiinteistöihin, yhtenä perusteena ”Olen myös sitä mieltä (edelleen), ettei sijoittaminen ole itsetarkoitus, eikä siihen pidä suhtautua dogmaattisesti. Elämässä tulee vaiheita, jolloin tärkeintä ei ole kartuttaa sijoituspääomia vaan säilyttää tai käyttää niitä. Minä elän sellaista vaihetta.” Lisäksi Erolan mukaan hän pitää nykyisiä (2018) kursseja liian korkeina eikö siksi ole tehnyt sijoituksia vaan säilyttää rahojaan käteisenä. Omalta kannaltani on tietysti huolestuttavaa että indeksijoittamisen puolestapuhuja ei pidä rahojaan indekseissä koska on huolissaan isommasta korjausliikkeestä josta toipuminen voi kestää ikään nähden liian pitkään.  Aiheesta ennemmän sijoitustieto.fi-sivustolla.

Erolan tarjoama malli kuitenkin näyttää toimivan ja ensimmäisen sijoitussuunnitelmani yhteydessä totesinkin jo että kirjan vinkkejä lähden noudattamaan vaikka jotkut kirjan teemat ovat vanhentuneet, esimerkiksi korkorahastot joihin Erola ehdottaa myös sijoitusten hajauttamista joiden tuotto ja REIT rahastojen maine eivät ole sitä mitä ne olivat kirjan kirjoittamisen aikaan. sekä uusien sijoitusmallien esimerkiksikryptovaluuttojen tuloa ei ole tässä huomioitu. Kirja siis kannattaa lukea mutta tutustua myös muuhun sijoituskirjallisuuteen joissa on muitakin sijoitus strategioita ja sijoitus tuotteita huomioituna.

Osakemarkkinat ovat varmasti epävarmat. Riski sopivina annoksina on hyvästä, mutta älä ahnehdi. Mikään ei takaa tuottoja, vaikka mahdollisuutesi menestyä ovat erinomaiset. Luota tehokkaisiin markkinoihin, osta ja pidä.

Marko Erola

Erolan kirjan voit ostaa esimerkiksi *Adlibriksestä tai lainata Ellibslibraryn kautta.

Kirjoita kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *