fbpx

Ensimmäisen sijoitussuunnitelman luominen

Sijoitussuunnitelma
Sijoitussuunnitelman kompassi

Omaan säästösuunnitelmaan kuuluu myös sijoittaminen, aluksi vaikka pienellä summalla ja myöhemmin kun velkojen osuus pienenee summan kasvattaminen sen mukaan miten rahat riittävät. Viittasinkin aikaisemmassa artikkelissa tavoitteisiin joita olen itselleni asettanut, ja sen puitteissa ensimmäinen sijoitusuunnitelma lähtekin liikkeelle pienestä ja toivottavasti pääsen tätä vielä tänä vuonna päivittämään.

Koska suunnitelmallinen sijoittaminen on minulle loppujen lopuksi uutta, aloin lukemaan aiheeseen liittyvää kirjallisuutta ymmärtääkseni paremmin, mitä kannattaa tehdä ja mitä ei. Ensimmäiseksi kirjaksi valikoitui Marko Erolan kirja Paras sijoitus – Itsepuolustusopas sijoittajille joka keskittyy passiiviseen indeksisijoittamiseen ja sen tuottamaan korkoa korolle ilmiöön joka pitkässä juoksussa tuottaa merkittävää varallisuuden kasvua. Kirja alkaa olla jo hieman vanhentunut, maailma on muuttunut merkittävästi vuodesta 2009 jolloin kirja julkaistiin. Kirjasta olen saanut joka tapauksessa hyviä vinkkejä siitä miten kannattaa aloittaa ja suosittelen kirjan lukemista mikäli olet miettiämässä sijoittamista tai teet omaa sijoitussuunnitelmaasi.

Sijoitussuunnitelmaa tehdessä pitää ensin kartoittaa lähtötilanne, varat ja velat, tulot ja menot ylös, tämän vaiheen olen tehnyt ja viimeistelen sitä elokuun aikana. Tämän pitäisi antaa minulle mahdollisuus käydä läpi nykyiset kulut ja koittaa karsia niistä ylimääräisiä menoa, niin että saan hieman pelivaraa kuukausittain. Tavoitehan minulla oli saada edes se 50€ kuukaudessa ensin säästöön. Kirjallisen suunnitelman tekeminen tuntuu kuitenkin vähän hassulle mutta siitä huolimatta se kannattaa tehdä. Kirjallinen suunnitelma auttaa kirkastamaan omia tavoitteita ja siihen on myös hyvä turvautua jos tilanne muuttuu, jolloin päätöksen tekeminen on harkitumpaa.

Sijoitussuunnitelmani

 • Säästötavoite
  Minulla ei suoraa euromääräistä säästötavoitetta ole vielä koska en ole pystynyt hahmottamaan vielä velkojenmaksun suhdetta säästämiseen mutta oma käsitykseni mukaan minulla voisi olla mahdollisuus saada noin 20 000€ säästöön seuraavan 20v aikana jos säästän 50€/kk ja tuotto-odotus olisi 6%
 • Mihin tarvitsen säästämiäni rahoja, mitä sijoituksilla tavoitellaan?
  Sijoittamisen tavoite on mahdollistaa eläkkeelle jäädessäni hieman vapautta koskien taloudellista tilannettani.
 • Sijoittamisen aikahorisontti
  Sijoitusaika on 20 vuotta
 • Kuinka suuri merkitys säästöillä / sijoituksilla on päivittäiseen talouteen?
  Sijoitettavat rahat tulee olla vain siihen varattua, oma talous pitää saada niin tasapainoiseksi että kuukausittain säästettävä summa ei vaikuta siihen. Kertyneet säästöt tulee pitää omasta taloudesta irti ja tiukassa paikassa ensin karsitaan kaikista muista kuluista ennen kuin säästöihin kosketaan.
 • Missä tilanteessa voin käyttää säästöjä ja miten nopeasti ne pitää olla käytettävissä
  Mikäli sairastun vakavasti tai jään työttämäksi, ensin pitää käyttää hätäkassa / vararahasto ja vasta sen jälkeen katsoa säästöjen käyttämistä, varat pitäisi saada käyttöön noin kuukaudessa.
 • Olenko valmis menettämään osan pääomastani
  Olen. Tähän ei ole oikeastaan muuta vastausta mielestäni, mihin tahansa sijoitan, siihen kuuluu riski pääoman menettämisestä ja mikäli sijoitusten arvo laskee 20% pidän sitä kriittisenä rajana ja harkitsen tapauskohtaisesti sijoitusten lunastamista.
 • Sijoitusten jakaantuminen
  Alla olevat sijoitukset ovat nyt ensimmäisiä mietintönjä, kaikkiin näihin en pysty sijoittamaan alussa. Alueet ovat myös kaikki uusia minulle ja pitääkin perehtyä jokaiseen sijoitustyyppiin osana tätä projektia.
  • Indeksirahastoihin 50-75%
   Indeksirahastot eivät lupaa parasta mahdollista arvonousua, mutta niiden avulla pitäisi saada suhteellisen tasaista tuottoa.
  • Kryptovaluuttaan 25%
   Tämä on ehkä hieman lottoamista, ja tulee varmaankin olemaan korkean riskin sijoitus, sen vuoksi en ole valmis sijoittamaan suuria summia tähän, vaikka tuotto-odotukset ovatkin korkeat. Bitcoinin arvon on arvioitu nousevan jopa 100 000€ joka tarkoittasi nyt tehdyn sijoituksen kymmerkertaistumista, tosin 100 000 raja piti rikkoutua ensimmäisen kerran 2019 ja nyt ennustetaan sen menevän rikki 2021. Markkinoilla on muitakin kryptovaluuttoja joiden osalta tuotto voi olla vielä merkittävämpi mikäli niiden arvo kasvaa vastaavasti.
  • Asuntosijoittaminen 25%
   Tämä on yksi ajatus joka on ollut, voisiko olla mahdollista ostaa sijoitusasuntoa, periaatteessa kyllä, käytännössä varmaan ei, ei ainakaan vielä. Sijoitusasunto voisi olla hyvä ratkaisu jos saan ensin kerättyä esim rahaston kautta tarvittavan pääoman. Sijoitusasunto parhaassa tapauksessa maksaisi itse itseään ja muodostaisi pääomaa pitkällä tähtäimellä.
 • Miten pääoman kehittymistä seurataan?
  Kunkin kuukauden alussa päivitän erilliseen seuranta exceliin pääoman alueittain, tämä tulee olemaan rinnakkain velkojen kanssa joten minun pitäisi selvästi nähdä varallisuuden muutokset. Tulen päivittämään tälle sivulle kunkin kuun alun tilanteen samalla kun teen kuukausiyhteenvedon tapahtumista.
 • Miten myyntipäätökset tehdään?
  Mikäli yksittäisen sijoituksen arvo laskee 20% sijoitus myydään harkinnan mukaan, esim jos rahasto on noussut 10% ja tulee koronan tapainen kurssiromahdus, mikäli siihen ehditään reagoimaan, tehdään myyntitoimeksianto kun kurssi on laskenut 20% ja sijoitus ostetaan takaisin kun merkittävin lasku näyttää taittuneen.
  Mikäli sijoitukselle on selkeästi parempi kohde säästöjen kannalta sijoitus voidaan myydä ja varat käyttää uusien sijoitusten rahoittamiseen, esimerkiksi sijoitusasunnon ostaminen.

Tämä on siis minun ensimmäinen suunnitelmani ja elokuussa on tarkoitus aloittaa suunnitelmallinen säästäminen. Esimmäiset sijoituskohteet minulle ovat Nordetin indeksirahasto Eurooppa EUR sekä joku kryptovaluutta mikäli saan perehdyttyä aiheeseen riittävästi ja ymmärrän miten mikäkin valuutta toimii.